Просторни услови и опрема

Предавални

 • Голем физички амфитеатар „проф. д-р Ордан Печијаре“ - 190 места и површина од 230 m2
 • Мал физички амфитеатар - 45 места и површина од 81,34 m2
 • Амфитеатарска предавална - 30 места и површина од 77,85 m2
 • Предавална - 20 места и површина од 60,08 m2

Лаборатории

Институтот за физика при ПМФ располага со 20 лаборатории, во коишто се реализира научно-истражувачката работа, како и лабораториските вежби за студентите од Институтот за физика и други институти и факултети, каде што е застапен предметот Физика. 

Ова се лабораториите на Институтот за физика:

 • Компјутерска лабораторија
 • Лабораторија за електрично карактеризирање на материјалите
 • Лабораторија за вакуумско напарување
 • Лабораторија за CSI и криминалистика
 • Лабораторија за медицинска физика - лабораторија за дозиметрија во радиологијата и процена на квалитетот на сликите
 • Лабораторија за електрооптика на дисперзни системи
 • Лабораторија за биофизика, меки материјали и 3Д печатење
 • Лабораторија за методика на наставата
 • Лабораторија за механика и молекуларна физика со термодинамика
 • Лабораторија за електромагнетизам
 • Лабораторија за оптика
 • Лабораторија за атомска физика
 • Лабораторија за нуклеарна физика
 • Лабораторија за спектроскопија
 • Лабораторија за електроника
 • Астрофизичка лабораторија
 • Лабораторија за мерења во физиката
 • Три лаборатории за општа физика


Следни испити

Февруари/Март
П В С Ч П С Н
19202122232425
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
сите

Резултати од испити

по датум     по предмет


© 2024. Институт за физика, ПМФ, УКИМ, Скопје.