Соопштенија

23 август 2022

Покана од Џонсон Мети за дебата во врска со специјалната практикантска програма за студенти во ова компанија:

Discussion for Plant Professional and Leadership Rotational Development Program at Johnson Matthey


Почитувани професори,

Овој состанок го закажувамe со цел да Ве информираме во врска со специјалната практикантска програма на Џонсон Мети, Plant Professional and Leadership Rotational Development Program која што се очекува да започне во почетокот на месецот ноември. 

Првата генерација на оваа програма започна во март месец 2022 година, и се покажа многу успешна. По завршување на првата генерација, одлучивме да ја модифицираме и да ја усовршиме оваа програма со неколку дополнувања кои што сметаме дека долгорочно ќе придонесат во развојот на студентите. Модификацијата доаѓа од студентите кои што веќе беа дел од програмата и нивниот фидбек укажува дека оваа програма може да придонесе во регрутацијата на млади способни и талентирани кадри во Џонсон Мети. 

Целта е да изградиме капацитети кои што ќе бидат во можност да ја гледаат пошироката слика на Џонсон Мети, и ќе можат лесно да се адаптираат во различни околности со брзо темпо и динамика низ фабриката.

Вашата поддршка има голема улога и важност во реализирањето на оваа програма.

Избравме да соработуваме со Вас, поради вашето блиско познавање на вашите студенти и сметаме дека ќе можете да ни помогнете во изборот на квалификувани и талентирани профили.

Програмата е престигиозна и таргетира млади извонредни лица при крај на нивните студии, кои што имаат амбиции да изградат успешни кариери. Сме во потрага по студенти кои што критички размислуваат и се фокусираат кон решавање на проблемите. Тие треба да бидат спремни за предизвици и да ја сакаат тимската работа.

За да дознаете повеќе во врска со програмата, Ве замолуваме да присуствувате на состанокот каде што ќе ви ја презентираме целта и начинот на кој ќе се одвива оваа програма. 

Ве молиме споделете го линкот до вашите колеги/професори, бидејќи Вашата инволвираност, е и повеќе од значајна.

Ви благодариме на одвоеното време.

Дебатата ќе се одржи на 24 Август (среда) 2022 од 13 до 13:40 часот online преку MSTeams.

Линкот за да се приклучите на дебатата е следниот:

https://teams.microsoft.com/_#/pre-join-calling/19:meeting_NWY2NDYxZmItMTk1Yy00YTZjLWJlMDktMWEwOGMxZGIyMGUw@thread.v2

Meeting ID: 323 993 244 001
Passcode: kkTBj4

Со почит,

Кристина


09 август 2022

 Отворен ден на УКИМ-19.08.2022

Драги матуранти, наши идни студенти,

ОТВОРЕНИОТ ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, ќе се одвива на 19 август 2022 во периодот 10-12 часот и 12-14 часот, со физичко присуство на секој од факултетите.

Сите заинтересирани идни студенти кои сакаат да студираат физика на Природно-математичкиот факултет во Скопје ги известуваме дека отворениот ден ќе биде на 19 август со почеток во 12 часот на Институтот за физика (горна зграда). Ќе Ве пречекаме во холот од зградата и ќе Ве запознаеме со студиските програми, начинот на студирање и со дел од училните и лабораториите на нашиот институт.

симни документ


01 август 2022

European Statistics Awards Programme (organised by Eurostat) 

Dear colleagues of "Ss. Cyril and Methodius" University in Skopje; Faculty for natural sciences, 

On behalf of Eurostat, we have the pleasure to announce the launch of the European Statistics Awards Programme – beginning with the European Statistics Awards for Nowcasting (starting on 1 September 2022), wherein teams will have the opportunity to compete for prizes amounting to up to EUR 8000 per time series.

We believe that the scientific and teaching staff as well as the students at your academic institution (in particular data scientists and time series analysis specialists) would be most interested in signing up for this opportunity, and we would therefore appreciate if you could

-post the announcement, the flyer, and a link to the European Statistics Awards homepage, on your website (and on your intranet site);

-distribute the announcement (and flyer) to your staff and students  (via a newsletter or a mail message);

-share the announcement (and flyer) with your research networks.

You may also wish to share the social media messages (see links in the attached announcement) about the event on your platforms of choice.

You may also wish to share the social media messages (see links in the announcement) about the event on your platforms of choice. 

For more information on the European Statistical Awards Programme, please refer to:
 -  the announcement on the European Statistics Awards
 -  the flyer on the European Statistics Awards on Nowcasting

or drop us a line to learn about any further details. 

Many thanks in advance for sharing this information,

The European Statistics Awards secretariat

info@statistics-awards.eu

https://statistics-awards.eu/


16 јули 2022

THE 19TH YOUNG RESEARCHERS’ CONFERENCE
MATERIALS SCIENCE AND ENGINEERING

Belgrade, November 30 - December 2, 2022

Thre is an open call for abstracts to the Twentieth Young Researchers'
Conference - Materials Science and Engineering that will be held on
November 30 - December 2, 2022, in Belgrade, Serbia. The organizers are
the Materials Research Society of Serbia and the Institute of Technical
Sciences of SASA, who organized 22 YUCOMAT and previous 19 Young
Researchers' Researcher's Conferences.

If you are a post-graduate, master or doctoral student, or a PhD holder
younger than 35, this conference is an ideal place to meet your
colleagues and exchange your experiences about the research in materials
science and engineering.

If you are an experienced researcher and scientist and have young
associates who do their research in this field, please let them know
about this conference.

There is no conference fee, and young researchers are offered an
opportunity to submit the presented papers to the journal Tehnika - Novi
Materijali. The official language of the conference is English and all
presentations are oral.

 If you need further motivation, please see information and photos from
the previous conferences
(https://www.mrs-serbia.org.rs/index.php/gallery).

Please visit the website of MRS-Serbia
(https://www.mrs-serbia.org.rs/index.php/young-researchers-conference)
and ITS SASA (https://www.itn.sanu.ac.rs/news0722.html) for more
information.    

Abstract submission deadline is October 31st, through online
registration procedure at
https://www.mrs-serbia.org.rs/index.php/registration-form-yrc-2.    


13 јули 2022

Термини за испити по предметот Англиски јазик

ТРЕТА (АВГУСТ/СЕПТЕМВРИСКА) ИСПИТНА СЕСИЈА ВО УЧ.2021/2022 ГОДИНА

АНГЛИСКИ ЈАЗИК

Проф. д-р Солзица Поповска

solzica_popovska@yahoo.com

 

Прва декада: 23.08.2022 г., 12:00 ч. на Технолошко-металуршки факултет

Втора декада: 14.09.2022 г., 11: 00 ч. Филолошки факултет (амфитеатар 1)

Испитот ќе се одржи со физичко присуство


11 јули 2022

World University Service информации и повик за апликации на North Macedonia – Career Transition Support програмата

Започнување на вашата кариера со грант за транзиција во кариерата на студенти/дипломирани од државните универзитети во Северна Македонија

симни документ


08 јули 2022

Одлука за делумно ослободување од партиципација/школарина на особено успешен студент

Во прилог е одлуката од Деканатска управа за делумно ослободување од партиципација/школарина на особено успешени студенти

симни документ


08 јули 2022

Термини за испити по предметот Педагогија

ТРЕТА (АВГУСТ/СЕПТЕМВРИСКА) ИСПИТНА СЕСИЈА ВО УЧ.2021/2022 ГОДИНА

ПЕДАГОГИЈА

Проф. д-р Борче Костов

borcekostov@yahoo.com

 

Прва декада: на 30.08.2022, вторник, во 12 часот

Втора декада: на 06.09.2022, вторник во 12 часот

Испитот ќе се одржи со физичко присуство на Филозофскиот факултет, студентите да бидат пред кабинетот на проф., за договор за просторија.


08 јули 2022

Термини за испити по предметот Психологија

ТРЕТА (АВГУСТ/СЕПТЕМВРИСКА) ИСПИТНА СЕСИЈА ВО УЧ.2021/2022 ГОДИНА

ПСИХОЛОГИЈА

Проф. д-р Калина Сотировска

kalina.sotiroska@fzf.ukim.edu.mk

 

Прва декада: 29.08.2022 во 15:00 часот

Втора декада: 12.09.2022 во 15:00 часот

Испитот ќе се одржи со физичко присуство на Филозофскиот факултет, студентите да бидат пред кабинетот на проф., за договор за просторија.


08 јули 2022

Термини за испити по Македонски јазик

ТРЕТА (АВГУСТ/СЕПТЕМВРИСКА) ИСПИТНА СЕСИЈА ВО УЧ.2021/2022 ГОДИНА

МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Проф. д-р Симон Саздов

sazdovsimon@gmail.com

 

Прва декада: 9 септември 2022 во 10 часот

Втора декада: 23 септември 2022 во 10 часот

Испитот ќе се одржи со физичко присуство на Филолошкиот факултет, во амфитеатарот А3.


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
© 2022. Институт за физика, ПМФ, УКИМ, Скопје.